Skellefteå spelade sig upp i SDHL.

De har gått genom säsongen med en förlust. Inför Damhockeyallsvenskan och innan transferfönstret stängde den 15 januari värvade man in Nicoline Söndergaard Jensen och Ronja Mogren. Danska stjärnar Nicoline Söndergaard Jensen slutar på topp i poängligan i slutspelet med 9 poäng på 6 matcher!
Skellefteå har spelat kval sedan säsongen 17/18 och de tre senaste åren i NDHL:s regim. Två år i rad har man fallit på målsnöret. Säsongen 21/22 mötte de Göteborg HC i kvalet och förlorade första matchen hemma. Match två i Göteborg vann Skellefteå men förlorade den tredje och avgörande matchen. Året efter, säsongen 22/23 drog sig Göteborg ur i början på säsongen, vilket gjorde att tre lag fick kvala till SDHL. Ett lag från SDHL som var AIK och två lag från NDHL, ett av lagen var nykomlingarna och storsatsande Frölunda som med sina världsstjärnor plöjde igenom både grundserie och Playoff. I kvalet som spelades i en rak matchserie, vann Frölunda samtliga matcher och spelade till sig en av två platser till SDHL. AIK gjorde inga misstag och vann mot Skellefteå som återigen föll i kvalet. 

I år har de fortsatt satsningen, de har byggt laget med 70% lokala spelare och värvat in spetsen. De vann grundserien, med endast en förlust. I slutspelet var de högst rankade och fick välja sitt motstånd först av alla. I semifinalen blev det Haninge som stod för motståndet, de besegrades i två raka matcher, därefter föll valet på Falun som de spelat mot i Allsvenskan. Inte heller det blev några svårigheter för Skellefteå att besegra. När kvalet stod runt knuten var det HV71 som slutade 9:a i SDHL som rankades högst. Deras val av motståndare blev Södertälje. Kvar stod Skellefteå och AIK. AIK mot AIK.

Första kvalmatchen spelades i Skellefteå Kraft Arena och inför 2649 åskådare vann hemmalaget matchen med 2-1 i förlängningen. Line Grahn, som spelade AIK förra säsongen avgjorde 13.31 in i den första förlängningsperioden. Skellefteå vann skotten med förkrossande 55-21.
Match två, spelplats Solna. I en ishall med maxkapacitet 200, dit många tillresta supportrar tagit sig, fick AIK tillslut stänga dörrarna och förklara det fullsatt. AIK fick en tuff start med ett par utvisningar och det utnyttjade Skellefteå. I fem mot tre hittade Laura Lerchova nätet och gav bortalaget ledningen. Ett par minuter senare kvitterar AIK genom Nikola Dyckova. Det var därefter en tät och jämn match och AIK vinner skotten med 12-6 i andra perioden. 
Miranda Dahlgren i Skellefteås mål visar att hon är en målvakt på toppnivå och stoppar AIK:s chanser att ta ledningen i matchen. Istället är det Skellefteå som i början av tredje perioden tar ledningen genom Ronja Mogren. Sara Krauseneck ökar några minuter senare på ledningen till 3-1. AIK tar ut målvakten men lyckas inte sätta sina chanser och Skellefteå vinner tillslut matchen med 3-1. 

Miranda Dahlgren i målet är kvällens gigant tillsammans med Nicoline Jensen som löser de flesta situationer med sitt enorma spelsinne. I det stora hela ser vi en fantastisk laginsats och ett lag som kämpat i motgångar i flera år för att ta sig till toppen. Nu är de där! Lördagkvällens vinst betyder avancemang och spel i SDHL 24/25.

Vi är såklart ledsna över att tappa en organisation som Skellefteå som år efter år visat att man är ett hårt jobbande lag med höga ambitioner. Men samtidigt är vi så glada för att de äntligen hittat rätt i sitt lagbygge och genom hårt arbete och slit tar man sig i år hela vägen till SDHL. Att man dessutom vinner två raka matcher mot ett lag som spelat hela säsongen i högsta ligan visar att det är där de hör hemma! Vi önskar Skellefteå stort lycka till i framtiden.
Samtidigt välkomnar vi också AIK, det är ännu inte klart hur serisystemet kommer att se kommande säsong. Men vi jobbar vidare för att vara med i utvecklingen av svensk damhockeys näst högsta liga.

I Västra serien spelades två matcher. Leksand tog emot Västerås på hemmaplan, där blev det vinst för Leksand med 2-1. Brynäs, som går in i juniorslutspelet kommande helg, tog emot Mora. Det blev vinst för Brynäs med 4-1. Västra fortsättningsserien är därmed avslutad. Brynäs vann serien med sju vinster och en förlust. I Väst är det ingen förändring till kommande säsong i NDHL vad vi vet just nu. Det återstår att se hur fortsättningen kommer att ta form!