Sammanfattning Syd ( 11 maj 2022 )

Region Syd startade sin grundserie med åtta lag. Skövde fick tyvärr dra sig ur seriespelet innan säsongens slut.

Storsatsande Malmö gjorde ett lån med KRS Vanke Rays och fick in stjärnan Michelle Karvinen som spelade med laget fram till jul. Hon blev helt klart en ledande spelare, vilket inte är så förvånande med tanke på hennes meritlista. På bara 10 matcher gjorde Karvinen hela 47 poäng. Ingen kom i närheten av det snittet resten av säsongen. Även om Agata Sarnosvka stod för 61 poäng totalt.

Det var totalt 21 omgångar i grundserien och när den var färdigspelad var Malmö och Troja/Ljungby de två lagen som var klara för DamhockeyAllsvenskan. I Coronas spår var det 6 matcher som blev inställda, vilket betyder att grundserien inte egentligen spelades klart. Hvidovre och Linköping som kom 3:a och 4:a kan inte kvala mot SDHL. I numerisk ordning kom sedan Karlskrona, Trollhättefallen och Hovås.

Karlskrona, Trollhättefallen, Hovås och Linköping gjorde upp i en fortsättningsserie om en plats direkt i Play Off mot SDHL. Danska Hvidovre som på grund av att de tillhör ett annat land, inte får kvala mot SDHL spelade vidare i det Danska slutspelet.
Linköping som vann vårserien får inte kvala på grund av att de har ett SDHL-lag. Därför blev det tvåan Karlskrona som gick vidare till ett förkval mot SHK och Haninge. Väl där tog det stopp och Malmö var det syd-lag som tog sig vidare mot Play Off.

Troja/Ljungby gick från DamhockeyAllsvenskan med fem förluster och en match som slutade oavgjort efter full tid, men de förlorade på övertid.

Malmö blev vidare till kval mot SDHL där de ställdes mot 9:an AIK. AIK vann två av tre och fortsätter spela SDHL även nästa säsong. Det blev nyligen klart att Malmös coach Calle Wendt kommer att träna just AIK:s SDHL-lag kommande säsong, vem som tar över i Malmö är ännu oklart.

Trollhättefallens HC har meddelat att man lägger ner sitt lag men flyttar organisationen till Vänersborgs HC som kommer att spela Damettan Södra framöver.

Poängbäst i Malmö, Agata Sarnovska 61p

Poängbäst i Troja/Ljungby, Sabina Martinsson 22p

Poängbäst i Hvidovre, Julie Funch-Östergaard 19p (info saknas från danska mästerskapet)

Poängbäst i Linköping, Ella Jämsén 13p (juniorcupen medräknad)

Poängbäst i Karlskrona, Hunter Mosher 19p

Poängbäst i Trollhättefallen, Linnea Hurtig 10p

Poängbäst i Hovås, Juiette Leroux 9p