Sammanfattning NDHL Västra

Igår spelades sista matchen i Västra serien. 
Precis som förra säsongen slutar Färjestad på första plats i tabellen och är obesegrade. Den här säsongen har de två oavgjorda matcher med sig in i Allsvenskan men bättre målskillnad än föregående säsong. I år slutar de på plus 157 och endast fem insläppta mål. Det har blivit många matcher med dubbelsiffriga vinster för Färjestad. Nu väntar en ny utmaning och nya motståndare ifrån Norra serien. I början på säsongen hade man med världsstjärnan Katerina Mrazova som trots att hon bara spelade sju matcher, slutar fyra i poängligan. Färjestad har onekligen hittat målformen inför kommande utmaningar. Och spelande sportchefen Emma Murén har visat vägen med hela 47 poäng och bäst i Väst!

Örebro, nykomlingar i år i NDHL. De spelade säsongen 21/22 men förra säsongen blev det spel i Damtvåan Västra för Örebro. De gick obesegrade hela 22/23 och gjorde alltså comeback i NDHL i år. De slutar tvåa i serien med 11 av 14 vinster, de kommer också som nykomlingar till Allsvenskan som blir ett nytt kapitel för dem. Örebro har ett spännande lag med en mix av unga och äldre spelare och kan alldeles säkert överraska motståndarna.

Falun tar tredjeplatsen med en poäng mindre än Örebro. Falun har ett riktigt spännande lag på pappret, fem kanadensiskor och tre fransyskor i truppen. Rutinerade Elin Lundberg är på en paus men man har enormt mycket rutin med bland andra Ida Winkler i mål, Klara Myrén och Wilma Johansson. Känslan är att Falun har kommit igång på allvar mot slutet av grundserien och med mixen av rutin och spets kan de gå långt. Det kommer bli tuffa matcher i Allsvenskan!

Mora gick ihop med Hällefors inför säsongen och som snedstreckslag kan man inte avancera. Nu slutar Mora på en fjärdeplats i tabellen med sju vinster och lika många förluster. Lagets unga stjärna Tilde Sundnäs Grillfors som även varit utlånad till Leksands SDHL-lag några matcher har varit dominant för Mora i NDHL och har gjort 18 mål på tio matcher. Mora har en fin verksamhet att bygga vidare på och till hösten kommer de även ha hockeygymnasium för tjejer. Nu väntar en fortsättningsserie för Dalalaget tillsammans med övriga i väst som inte avancerat till Allsvenskan.

Brynäs och Leksand slutar femma och sexa, båda lagen spelar även i Damjuniorserien Väst, där Brynäs just nu ligger på andraplats för att spela vidare i Juniorcupens slutspel. Brynäs är ett av lagen som lyckades ta en poäng från Färjestad i grundserien. 
Leksand är också tillbaka i NDHL efter att ha valt att satsa enbart på SDHL-laget i ett par år. Nu är verksamheten åter igång för att ha en bra utveckling och ett bra andralag för sina unga talanger på hockeygymnasiet. Leksand har yngst medelålder i serien med 16.1 år.

Hedesunda och Västerås har haft en tuff första halva på säsongen. Hedesunda spelade sig upp från Damtvåan inför den här säsongen. De har två vinster och en oavgjord match i grundserien.
Västerås har högst medelålder i serien och kämpar på. De skulle egentligen ha spelat Damtvåan efter att ha förlorat kvalet i slutet på 22/23. Men då regionsserierna fram till i år har varit anmälningsserier, valde Västerås spel i NDHL, vilket vi är glada för. Västerås är en klubb som bör vara med och kämpa i toppserierna och vi hoppas att både de äldre och de yngre tjejerna fortsätter att spela och utvecklas i Västerås organisation. 

Om det blir kvalspel för spel i NDHL 24/25 i Väst vet vi inte ännu då det den här säsongen inte har funnits någon Damtvåa i regionen. Vi håller ögon och öron öppna för fortsättningen.

Poängbäst i sina lag:
Färjestad, Emma Murén. 47p (18+29)
Örebro, Camilla Nilsson. 18p (10+8)
Falun, Sarah Gaiser. 31p (17+14)
Mora/Hällefors, Tilde Sundnäs Grillfors. 19p (18+1)
Brynäs, Saga Odebrant. 13p (10+3)
Leksand, Ebba Moselius. 5p (2+3)
Hedesunda, Wilma Lööf. 6p (5+1)
Västerås, Julia Sandh. 10p (8+2)

Målvakter topp 3:
(räknat på de målvakter som spelat mer än 40% av sina matcher)
1. Klara Larsson, Mora. 92.47%
2. Ida Winkler, Falun. 92.41%
3. Madelene Tjernell, Hedesunda. 92.33%
Färjestads Jule Flötgen och Linda Glädt har spelat fem matcher vardera (av 14) och har 96.55% och 96.08%. 

Vi kommer fortsätta följa "våra" lag i de serier de kommer att spela i efter juluppehållet.