Sammanfattning NDHL Norra

Det har blivit dags att summera den norra grundserien. 16 matcher har lagen spelat och det är Skellefteå som återigen står som seriesegrare med endast en förlust. 
Två år i rad har de varit så nära att avancera till högsta serien, första NDHL-säsongen var de en match ifrån men förlorade mot Göteborg i kvalet. Göteborg som en bit in på säsongen efter, drog sig ur SDHL och lämnade platsen tom. Att de drog sig ur innebar också att kvalen förra säsongen såg annorlunda ut där det spelades en rak serie med tre kval-lag istället för två matchserier i bäst av tre. I kvalet var storsatsande Frölunda samt SDHL-laget AIK för starka och de båda knep de två platserna i SDHL. 
Nu väntar alltså ett nytt slutspel för Skellefteå, första målet är att ta sig vidare från Allsvenskan Norra och spela kvartsfinal.
Skellefteå har en mycket intressant trupp som består av mestadels lokala spelare och (bara) 6 utländskor, däribland tjeckiskan Laura Lerchová som gör sin fjärde säsong i Skellefteå. Senaste nyförvärvet Ronja Mogren blir extra spännande att följa när Allsvenskan sätter igång. Miranda Dahlgren är alltid i topp och slutar återigen som etta i målvaktsligan i grundserien, som hon gjort de två senaste säsongerna.

Björklöven slutar på en andraplats. Det finns ett intresse i Umeå att se sitt damlag, Björklöven har ett publiksnitt på 196 personer i Winpos Arena, ett snitt som bara Rögle slår i alla regioners grundserie.
De två senaste säsongerna har Björklöven, tillsammans med Skellefteå från norr spelat Allsvenskan och förra året slutade de på en andraplats på samma poäng som Södertälje och Skellefteå men fler gjorda mål än Skellefteå. De vann över Falun i kvartsfinalen men mötte sedan Frölunda i semin där det tog stopp. Inför den här säsongen tappade de några viktiga spelare i stommen, bland andra Elin Öhrner och Ronja Ericsson samt unga Stina Andersson som varit borta hela grundserien pga skada. Det är en något tunnare trupp sett till antalet den här säsongen, men får Björklöven vara hela och friska kan de alldeles säkert gå långt även den här säsongen. 

Modo slutar på en tredjeplats, men eftersom de är ett andralag kan de inte avancera till spel mot kval till SDHL. Modo har den yngsta snittåldern i norra serien och kommer efter årsskiftet fortsätta säsongen i juniorserien för att spela vidare i Juniorcupen. Förra säsongen blev de juniormästare så de har ett guld att försvara! Det är en spännande trupp de har och fina förutsättningar att utbilda de unga gymnasiespelarna. Moa Johannesson från Troja-Ljungby levererar och är poängbäst i laget med 14 poäng på 14 matcher.

Luleå tar fjärdeplatsen och liksom Modo kan de inte heller gå vidare till Allsvenskan och slutspel för att de är ett andralag. Det finns många intressanta namn i Luleås junior-trupp, bland andra Chloe Berndtsson från Österåker och Stella Sjöberg från SDE som leverear poäng. Det har blivit fyra vinster för Luleå i NDHL i år. Den 13 januari startar juniorserien i norr och Luleå kommer alldeles säkert vara med att utmana om mästartiteln i Juniorcupen. De är väldigt bra på att ge sina unga SDHL-spelare speltid i NDHL och junior för att fortsätta utvecklas i sin ishockey. 

Timrå gjorde sitt intåg i NDHL förra säsongen, då som snedstreckslag tillsammans med Sundsvall. Den här säsongen är första som tävlande lag. I och med att Modo och Luleå inte kan avancera och det är tre lag från varje region som tar sig till Allsvenskan, så tar Timrå en plats där som tredje lag trots att de slutar sist i tabellen med bara en vinst. De har ett relativt ungt lag men också en stor trupp. Orkar de utmana i Allsvenskan? Julia Kaldensjö och Jessica Von Ruden har tillsammans gjort 16 av lagets totalt 25 mål i grundserien.
Timrå har en fin organisation kring damlaget och är en stor förening som bör vara med i toppen. Med tanke på tillväxten inom svensk damhockey är de förhoppningsvis snart där. Det känns som de har något bra på gång om de får behålla de spelare som just påbörjat sin resa där.

Poängbäst i sina lag:
Skellefteå, Sara Krauseneck. 21p (12+9)
Björklöven, Vega Muñhoz. 20p (6+14)
Modo, Moa Johannesson. 14p (5+9)
Luleå, Stella Sjöberg. 11p (3+8)
Timrå, Julia Kaldensjö. 13p (7+6)

Topp 3 målvakter:
1. Miranda Dahlgren, Skellefteå. 94.69%
2. Lumi Jääskeläinen, Skellefteå. 94.12%
3. Aniko Nemeth, Björklöven. 93.64%

Vi kommer fortsätta följa alla lagen säsongen ut och hur det går för dem. Som det ser ut just nu spelas ingen fortsättningsserie i NDHL i norr. Modo och Luleå, tillsammans med Clemensnäs kommer att spela juniorserien mot varandra. Första matchen spelas den 13 januari mellan just Modo och Luleå. Därifrån går två lag vidare till slutspel i den nationella Juniorcupen.