Sammanfattning av NDHL Södra grundserie

Igår spelades de sista matcherna i NDHL Södras grundserie. Malmö Redhawks står som seriesegrare med 15 vinster av 18 och 45 inhämtade poäng. Fyra av de fem senaste säsongerna har just Malmö varit ledande och vunnit serien i Syd men inte lyckats gå hela vägen till SDHL. Säsongen 21/22 var man överlägsna i serien och hade stjärnan Michelle Karvinen i truppen fram till årsskiftet. I kvalet mötte man AIK som vann två av tre matcher och därmed missade de platsen för spel i SDHL. Förra säsongen kom storsatsande Frölunda in med helt andra resurser och vi vet ju alla hur det slutade, Frölunda krossade allt motstånd och spelade sig, första året med sitt damlag, upp i SDHL. Nu vinner alltså Malmö serien och det känns som målskyttet kommit igång på allvar. Danskan Silke Glud slutar tvåa i poängligan och kanadensiskan Siobhan Birch trea. 

I år kom Rögle in med en ny satsning men har inte gått fram på samma sätt som Frölunda. Rögle slutar på en tredjeplats i tabellen efter danska Rødovre som liksom Rögle är nykomlingar i Syd. Rødovres stjärna Nicoline Jensen vinner poängligan i syd med 45 poäng (21+24). Danskorna innehar även platserna fyra, fem och sex i poängligan.
På fjärdeplatsen hittar vi det andra danska laget som spelar i serien, Hvidovre. Hvidovre har varit med sedan starten av NDHL för två säsonger sedan och ger verkligen sina motståndare ett tufft motstånd i alla matcher.
Troja-Ljungby har också kämpat hårt med att nå toppen under några år. De fostrar fina talanger som tar sig vidare men har själva svårt att hitta spetsen för att riktigt utmana. I år tar de sig till Allsvenskan som tredje tävlande lag i Syd och det ska bli spännande att se hur de tar sig an uppgiften som väntar. De är ett lag som kan överraska. 
Linköping och Karlskrona har en vinst vardera, två oavgjorda och 15 förluster. Linköping tar sjätte platsen med bättre målskillnad. Rögle, Karlskrona, Linköping och Troja-Ljungby spelar alla även i juniorserien vars grundserie också spelas klart innan året är slut.

Poängbästa i sina lag:
Malmö, Silke Glud. 41p (27+14)
Rødovre, Nicoline Jensen. 45p (21+24)
Rögle, Arwen Nylaander. 19p (12+7)
Hvidovre, Julie Funch Östergaard. 17p (11+6)
Troja-Ljungby, Alva Johansson. 14p (9+5)
Linköping, Elin Asp och Tilde Simensen. 6p (4+2)
Karlskrona, Siri Claesson. 7p (2+5)

Målvakter topp 3:
1. Jorinde Heller, Linköping. 96.67%
2. Aya Juhl Petersen, Malmö. 92.36%
3. Alba Gonzalo, Rögle. 92.14%

Hur fortsättningen kommer att se ut i NDHL Södra är i skrivande stund inte klart. Så fort vi vet mer så kommer informationen ut. Malmö, Rögle och Troja-Ljungby spelar Damhockeyallsvenskan Södra och Rødovre tillsammans med Hvidovre spelar vidare i den danska ligan. Om det blir en fortsättningsserie i NDHL eller spel i junior för Linköping och Karlskrona återstår att se.
Vi kommer att följa samtliga lag säsongen ut.