Positiv inställning till tacklingar bland spelarna i SDHL & NDHL ( 12 jan. 2023 )

Foto: Patric Gill

Inför säsongen 2022/2023 startade ett unikt pilotprojekt inom svensk damishockey, där tacklingar tilläts inom SDHL och NDHL. Halvvägs in i säsongen är det en stor majoritet av spelarna som ställer sig positiva till förändringen, visar en enkät som har genomförts av ligorna.
 
Totalt har 345 spelare i de två högsta ligorna svarat på enkäten, som har administerats av ligaorganisationerna.
 
På frågan ”Vad är din inställning till att man numera tillåter tacklingar i SDHL och NDHL?” har 86,4% svarat att man har en positiv inställning till regelförändringen.
 
– Fantastisk roligt att så många tjejer i SDHL och NDHL tycker det är roligt att få köra med tacklingar. Domarna tycker det är lättare att döma med det nya regelverket. Jag skulle bli förvånad om inte fler nationer följer vår linje framöver. Är stolt och nöjd med att vi vågade vara först, säger Morgan Johansson, projektledare spelarsäkerhet på Svenska Ishockeyförbundet.
 
SDHL, ligaorganisationen som administrerar den högsta serien för damishockey i Sverige, ser också positivt på spelarnas gensvar.
 
– Vi är jätteglada över att enkäten visar ett så positivt resultat. Det visar att det var rätt beslut och det ska bli kul att fortsätta följa upp utvecklingen och ta nästa steg. Vi ser det som en fördel för utvecklingen av SDHL som liga och svenska damishockey, säger Oscar Alsenfelt, Sportchef i SDHL.

NDHL har utöver undersökningen haft dialog med klubbarna och följt upp införandet. Klubbarna i NDHL var positiva och tillfreds med utfallet, säger Conny Olausson, Ordförande i NDHL.
 
Även bland domarna finns det en starkt positiv inställning till de nya reglerna. Hela 92,5% har framfört att de tycker att de nya reglerna har medfört enklare bedömningar i SDHL och NDHL.
 
Pilotprojektet pågår till att börja med under hela säsongen 2022/2023 och utvärderas fortlöpande.