Nykomlingarna Falu IF knep sista platsen till PO1 ( 21 feb. 2023 )

Foto: Patric Gill @cirtap

Falu IF vann fjolårets kval till NDHL i Region Väst och spelade till sig en plats inför 22/23 säsongen. 

Den här säsongen har varit en hyfsat rak väg framåt där man vunnit 16 sv 20 matcher och slutade på 48 poäng i Damettan Västra, tvåa efter Färjestad. 

Laget har flertalet spelare med meriter från SDHL, bland annat poängvinnaren fransyskan Margot Desvignes, Madeleine Hall som har fem säsonger i SDHL och fem säsonger i Riksserien. Rutinerade kaptenen Elin Lundberg med en lång meritlista från både Riksserien, SDHL och landslaget, likaså Lina Wester och Cecilia Östberg.  
Rutinerade är även Saga Tynell-Nissas och Molly Eljas och Therese Karlsson. 
Sarah Gaiser och Sara Åkerlund är två spelare som anslöt från Göteborg HC som lade ner sitt lag efter 12 spelade omgångar i SHDL.

Falu har en härlig mix av unga och rutinerade spelare och verkar ha hittat rytmen den här säsongen.
En anna rutinerad spelare är målvakten Ida Winkler, som kom till Falu från Haninge inför säsongen 20/21, där spelade hon med laget i Division 2 i två säsonger innan avancemanget till NDHL. Hon har bland annat spelat med herrar i Div 3 och 4. 

Ida själv säger såhär om säsongen.
"Såhär långt får man nog ändå summera säsongen som en riktigt lyckad första säsong i NDHL. Målsättningen var ju att ta oss vidare till Allsvenskan och det lyckades vi med, sen när vi lyckades med det så ville vi självklart ta oss vidare till playoff, vilket vi nu även det lyckades med!
Allt från nu är egentligen en bonus, och att få utmana rutinerade lag och se hur bra vi faktiskt är och kan vara, samt vad som krävs både av oss spelare och av klubben för att spela på den här nivån.
Vi har ändå en bra mix av lite äldre rutinerade spelare och yngre hungriga spelare som vill framåt i sin hockeyutveckling och jag tror det har bidragit till varje poäng vi fått ihop under säsongen".

Falu IF är enda lag den här säsongen som har gjort tre mål på suveränen Frölunda. Och i den sista avgörande matchen i DamhockeyAllsvenskan vann man övertygande mot fjolårets kval-lag till SDHL, Malmö med 5-1. Nu väntar Björklöven som motstånd i Play Off 1 i en matchserie som spelas i bäst av tre. Falu börjar hemma på torsdag och har sedan en, eventuellt två bortamatcher i Umeå. 

Hur långt kan Falu gå den här säsongen? Det återstår att se. 


Ida Winkler. Foto: Patric Gill @cirtap