NDHL Västra 23/24

Vi ska nu sammanfatta Västra serien. 
NDHL Västra har den här säsongen bestått av åtta lag. Nykomlingar för i år var Hedesunda, Leksand och Örebro som gjorde comeback efter en säsong i Damtvåan. Mora bildade dessutom snedstreckslag med Hällefors. Det var ett storsatsande Färjestad som dominerade grundserien och hade +157 i målskillnad på 14 matcher. 
Förra säsongen spelades en fortsättningsserie, ett kval med Damtvåan-klubbarna om spel i NDHL den här säsongen. Men i år hade de ingen serie under NDHL i väst och fortsättningsserien spelades därför vidare med de lag som inte avancerat till Allsvenskan. 

1. Färjestad

Färjestad gick obesegrade genom grundserien. Fram till slutet av oktober hade de storstjärnan Katerina Mrazova (nu i PWHL och Ottawa) med i laguppställningen. På bara sju matcher stod hon för 35 poäng (11+24). Men det var den svenska stjärnan Emma Murén som i slutändan knep poängtabellens topplats i väst med 47 poäng (18+29). 
31 matcher blev det för Färjestad den här säsongen. I Allsvenskan spelade de i Norra där de slutade tvåa efter Skellefteå med nio vinster, varav en på overtime. De gick därmed vidare till kvartsfinal där Malmö stod som motståndare. Färjestad vann två raka matcher i kvarten men det var jämnt mellan lagen och två uddamålsvinster. Match två gick till overtime, där avgjorde Alexandra Anderson och Färjestad därmed vidare till semifinal. 
I semin väntade Södertälje som visade sig vara en tuff motståndare. Färjestad vann första matchen hemma men förlorade sedan två raka. Match två gick till en historisk förlängning och avgjordes för i sjätte perioden!
Färjestads satsning räckte inte hela vägen den här säsongen, men vi hoppas att de kommer tillbaka minst lika stark kommande säsong i sin fortsatta jakt på SDHL.
Poängbäst totalt blev Alli Borrow med 57 poäng(29+28), poängbäste back Laura Lobis med 26 poäng (15+11) och målvakten Jule Flötgen som stått majoriteten av matcherna har en räddningsprocent på totalt 94.7%.

2. Örebro

Örebro som alltså förra säsongen spelade i Damtvåan Västra tog klivet upp i NDHL återigen, 26 matcher blev det totalt den här säsongen. De slutade tvåa i grundserien med 11 vinster. Placeringen innebar avancemang och spel i Allsvenskan för första gången i klubbens historia. I Allsvenskan blev det dock tuffare för Örebro som (efter Timrås uttåg) inte vann någon match. Men Örebro har ett lag med en bra mix av unga och några äldre, mer rutinerade spelare samt den unga lovande målvakten Smilla Eriksson som efter säsongens slut har en räddningsprocent på 90.9%.
Camilla Nilsson och Frida Grandelius slutar båda på 18 poäng, Nilsson med 11+9 och Grandelius med 9+11. Poängbäste back blir Alva Karlsson med 16 poäng (6+10). Örebro är alldeles säkert ett lag att räkna med framöver. 

3. Falu IF

Falun har nu spelat två säsonger i NDHL och har genomgående varit bra med ett mycket spännande lag. Den här säsongen slutar de trea i grundserien en poäng efter Örebro men betydligt bättre målskillnad. 30 matcher har de spelat totalt. Tredjeplatsen innebar avancemang till Allsvenskan likt förra säsongen. I Allsvenskan blev det en fjärdeplats och därmed en kvartsfinalplats. Där stod nykomlingarna Rögle för motståndet, två lag som inte tidigare mötts. Falun var det starkare laget och vann med 2-0 i matcher. I semifinalen fick de tuffast möjliga motstånd i form av Skellefteå som valde motstånd först. Falun blev nollade i två matcher i semin och därmed utslagna i sista rundan mot kvalet. 
Falun är lite uppstickare och har som sagt ett mycket intressant lag med en mix av unga, rutinerade och utländska spelare. Den kanske mest rutinerade av alla är målvakten Ida Winkler som verkligen kan konsten att stå på huvudet när det behövs, 91.4% avslutar hon säsongen med. 
Poängbäst i Falun den här säsongen är Ashley McCabe som står för 41 poäng (19+22), poängbäste back är Keagan Goulet med 18 poäng (5+13). 

4. Mora/Hällefors

Mora som i år bildade snedstreckslag med Hällefors slutade fyra i grundserien i Väst. Lika många vinster som förluster. Oavsett hur tabellen hade slutat kan inte snedstreckslag avancera till Allsvenskan så fortsättningen för Mora/Hällefors den här säsongen blev en fortsättningsserien tillsammans med de andra lag som hamnade nedanför i tabellen. De spelade totalt 22 matcher sammanslaget.
I fortsättningsserien blev det en fjärdeplats även där för dalalaget med tre vinster och fem förluster. I Mora/Hällefors hittar vi 15-åriga talangen Tilde Sundnäs-Grillfors. Hon har totalt dominerat poängmässigt i laget och på 13 spelade matcher har hon 28 poäng varav 27 av dem är mål och en assist. Hon har spelat parallellt med Leksands SDHL-lag där det har blivit 21 matcher den här säsongen. Poängbäste back i laget är Evelina Lycke med 10 poäng (2+8). Klara Larsson har har stått i mål samtliga matcher den här säsongen och slutar på en räddningsprocent på 92.5%. 927 skott har hon fått på sig och 858 räddningar har hon stått för. Huruvida Mora och Hällefors fortsätter sitt samarbete kommande säsong återstår att se.

5. Brynäs 

Brynäs andralag slutar femma i serien och likt Mora kan de inte heller avancera vidare. De spelar vidare i fortsättningsserien och även i juniorserien och slutspelet där. I NDHL blir det 22 matcher för laget som har den näst lägsta snittåldern i serien. 
Fortsättningsserien vinner Brynäs med sju vinster och endast en förlust.
Saga Odebrant, ursprungligen från Österåker blir lagets poängvinnare med 22 poäng (15+7) och poängbäste back är Izabel Ryding med 12 poäng (6+6). Julia Jansson som stått flest matcher har en räddningsprocent på 92.8% när säsongen är slut. 
Brynäs spelade även junior och juniorslutspelet. Där blev det tillslut en fjärdeplats efter förlust mot Modo i bronsmatchen. 

6. Leksand

Leksands andralag gjorde återkomst i näst högsta divisionen men första säsongen under NDHL-organisationen. I grundserien blir det en sjätteplats och vidare spel i fortsättningsserien. Samma antal matcher som övriga i Väst, 22 matcher spelar laget den här säsongen. 
I fortsättningsserien slutar laget tvåa efter Brynäs. Poängbäst totalt blir Hedda Poggensee-Blom med 8 poäng (5+3) och poängbäste back blir Merinda Fahlén med 7 poäng (4+3). Ida Nyberg vaktade målet flest matcher även om hon delade jämnt på det med Frida Löfving i fortsättningsserien. Ida Nybergs räddningsprocent den här säsongen slutar på 88.9%.
Leksand spelade också juniorserien i Väst men kom tre där och tog sig inte vidare till slutspel. 

7. Hedesunda

Hedesunda var nykomlingar i NDHL i år. Wilma Lööf vann den interna poängligan med 16 poäng (13+3) och poänbäste back blev Meja Lundén med 10 poäng (7+3). Madelene Tjernell som stått flest matcher har en total räddningsprocent på 72.1%. Wilma Lööf visade sig även vara en duktig målvakt när hon fick hoppa in i en match mot Färjestad och räddade hela 115 skott, den insatsen nåddes även internationellt. Även en match mot Falun fick hon stå och räddade inte mindre än 73 skott den matchen. Trea slutade Hedesunda i fortsättningsserien.

8. Västerås

Västerås är ett lag som varit med i damhockeysammanhang i många år. Förra säsongen fick de kvala för att behålla sin spelplats i NDHL, men lyckades inte ta den platsen. Dock var NDHL Västra en anmälningsserie fortfarande inför den här säsongen och Västerås anmälde sig till spel. Västerås är det lag i Väst som har högst snittålder och behåller en bred trupp. Endast en spelare är under 18 år i laget. Västerås hamnade sist i årets grundserie och tog en vinst och en match oavgjord efter full tid. Den matchen förlorades sedan i overtime. 
I fortsättningsserien såg det ungefär ut på samma sätt, en vinst, två oavgjorda efter tre perioder varav en slutade med förlust i overtime och en på straffar. Poängbäst Julia Sandh 11 poäng (8+3) och poängbäste back Karina Hedin med 5 poäng (1+4). Meriterade Linn Jansson-Almgren i målet har en total räddningsprocent på 92.5%.