NDHL Södra 23/24

Nu när säsongen har varit avslutad ett tag är det dags att börja sammanställa den. Vi börjar i den södra delen av Sverige och region Syd.

Det var två nya lag som kom in i Syd den här säsongen, samtidigt som Hovås och Vänersborg inte kom till spel. Rögle BK med sitt nystartade damlag gjorde entré i serien med besked, inför 3852 (publikrekord i NDHL) åskådare i öppningsmatchen mot Malmö vann de med 3-2. Det efter att ha hämtat upp underläge 2-0. Danska Rødovre kom också till spel i år i Syd för att utmanas även på svensk mark. 

I grundserien spelade lagen 18 matcher var och när grundserien var färdig stod Malmö Redhawks som etta. Syd fick efter grundserien var färdigspelad, inte till någon fortsättningsserie utan de två danska lagen Hvidovre och Rødovre spelade vidare i danska Kvindelige. Den serien spelades klart i mitten på mars och Danska mästare 23/24 blev Hvidovre efter att ha besegrat Rødovre med 2-1 i matcher. Linköping och Karlskrona spelade vidare i juniorserien Södra.

1. Malmö Redhawks

Malmö vann 15 av 18 grundseriematcher. Tabellplaceringen innebar avancemang till Allsvenskan Södra och spel mot kval till SDHL. I Allsvenskan slutade Malmö trea i tabellen och fick Färjestad som motståndare i semifinalen. Där vann Färjestad två matcher i bäst av tre och säsongen tog slut för Malmö.
Totalt spelade de 35 matcher den här säsongen och vann 23 av dem. Poängbäst totalt blev skarpskytten Silke Glud trots att hon utgick på grund av skada de sista matcherna. 61 poäng (37+24) totalt för henne den här säsongen. Poänbäste back blev Avery Webster med 19 poäng (12+7). Målvakterna Aya Juhl Petersen och Caroline Bjergstad har delat hyfsat jämnt på matcherna under säsongen. Aya Juhl Petersen med 14 spelade matcher slutar på 93.6% medan kollegan Caroline Bjergstad spelade 18 matcher och har 92.6% när säsongen tar slut. 

2. Rødovre

Danska nykomlingarna slutar tvåa i tabellen med 13 vinster. Poängbäst i laget och i hela Södra serien blev Nicoline Söndergaard Jensen, som inför Allsvenskan sedan förstärkte Skellefteå. Som danskt lag kan inte Rødovre avancera vidare så för dem blev det som sagt fortsatt spel i Danska Kvindelige där de slutade som silvermedaljörer. 
Nicoline Jensen sluta alltså på 45 poäng (21+24) i grundserien och poängbäste back är Silja  Franksdottír Engel Rasmussen med 6 poäng (5+1) på 13 spelade matcher. Rødovre har haft fem aktiva målvakter i grundserien, Caroline Kromann Thomsen stod 6 av matcherna och slutade på en räddningsprocent på 96.63%.

3. Rögle BK

Rögle var ett helt nystartat lag när 23/24 drog igång, men med en mycket intressant trupp. Man tappade tyvärr Saga Tynell Nissas till SDHL och Leksand en bit in i grundserien och även sportchefen Nanna Holm Glaas togs bort från organisationen. Saga Tynell Nissas gjorde 13 poäng (9+4) på sina åtta matcher hon spelade med laget. 
Rögle vann 10 av sina 18 matcher efter full tid, i grundserien och en vinst på övertid. Man slog Frölundas tidigare publikrekord och i premiärmatchen kom det 3852 personer för att se det historiska skånederbyt. Preimärskytt blev lagkaptenen Wilma Hjelm. 
Det blev avancemang för nykomlingarna första året och i Allsvenskan Södra slutade de två efter Södertälje. 
I semifinalen ställdes Rögle mot Falun, men dalalaget visade sig starkare och vann två av tre matcher. Det innebar att Rögles säsong tog slut där. 
Totalt spelade de 35 matcher den här premiärsäsongen och vinner 23 matcher totalt, varav två på övertid och tre på straffar. Poängbäst totalt blir kapten Wilma Hjelm med 30 poäng (15+15), poängbäste back blir Amalie Andersen med 12 poäng (4+8) och i majoriteten av matcherna vaktar Alba Gonzalo målet. På 29 spelade matcher slutar hon på 93.1% i räddningsstatistik.

4. Hvidovre

Danska Hvidovre har varit med sedan starten av NDHL. Den här säsongen slutar de på en fjärdeplats med nio vinster i grundserien. Poängbäst blir Julie Funch Östergaard med 17 poäng (11+6), poängbäste back är Klara Holm med 7 poäng (6+1) och Amalie Joa i målet som spelade majoriteten av matcherna har en räddningsprocent på 88.74% när grundserien i Syd är slut. Hvidovre vann som sagt Danska mästerskapet för några veckor sedan när de vände matchserien mot Rødovre och vann med 2-1 i matcher. Stort grattis från oss!

5. Troja/Ljungby

Troja slutade femma i säsongens grundserie i Syd. Men då de danska lagen som hamnade för i tabellen inte kan avancera blev det Troja som knep den tredje platsen till Allsvenskan Södra. 
Grundserien slutar med åtta vinster, varav en på straffar. 
I Allsvenskan är det jämnt ända in i slutet om semifinalplatsen, men Troja slutar femma och missar den. Det blev totalt 23 matcher för laget den här säsongen och poängbäst totalt blir Emma Johansson med 16 poäng (9+7). Poängbäst bland lagets backar hittar vi båda Allstar-spelarna Wilma Nilsson och Sara Lundqvist på 11 poäng, Wilma med 6+5 och Sara med 2+9. På målvaktssidan står Evelina Johansson och Alicia Tornhagen lika många matcher. Evelina Johansson har något bättre procent och slutar på 91.05%.

6. Linköping

Linköpings andralag har spelat i NDHL sedan starten. Laget har yngst medelålder med 17.6 i NDHL Södra och består till största delen av spelare födda 08-05. Laget slutar den här säsongen på en sjätteplats med två vinster med sig, varav en på straffar. 
I grundserien slutar Elin Asp och Tilde Simensen på delad förstaplats i den interna poängtabellen med 6 poäng båda med 4+2. Meija Lind är poängbäste back med 2 poäng (1+1). Målvakten Jorinde Heller som också fick göra SDHL debut nyligen när hon kastades in i hetluften i slutspelet mot Brynäs, stod åtta av grundseriens matcher och slutade på 96.67%. 
Linköping spelade sedan vidare i juniorserien där de vann topp 6 serien. I slutspelet blev det en femteplats efter att ha vunnit mot Södertälje i placeringsmatchen. 

7. Karlskrona

Karlskrona har haft några tuffa år i NDHL. De har ett relativt ungt lag med medelålder på 18.5 år. Med 15 spelare som har moderklubb Karlskrona har de alldeles säkert något att bygga på framöver. Bland annat unga målvakten Elin Löwenadler som var uttagen till U16 landslaget och fick vara med att ta OS-guld i ungdoms OS.
Karlskrona slutade sjua i tabellen i grundserien och en av de "äldre" spelarna, Julianna Thompson, född 2001 vaktade målet 16 av de 18 spelade matcherna. Hon slutar på 88.97% i räddningsprocent. Poängbäst är Siri Karlsson med 7 poän (2+5) och på backsidan är det Vera Olsson med 3 poäng (0+3). 
Då det inte blev någon fortsättningsserie i Syd efter grundserien så spelade Karlskrona vidare i Damjuniorserien i Syd.