NDHL Norra 23/24

Vi ska nu sammanfatta Norra serien.
NDHL Norra har den här säsongen bestått av fem lag. Det enda som skiljde Norr från säsongen 22/23 och den här säsongen, var att Timrå som spelade snedstreck tillsammans med Sundsvall nu bildade ett eget lag och kunde därför tävla på samma villkor som Skellefteå och Björklöven. Modo och Luleå är två viktiga tillägg i Norr som fortfarande är en tunnare region med större avstånd än någon av de tre andra. 
Skellefteå, Björklöven och Timrå var på förhand klara för avancemang till Allsvenskan Norra medan Modo och Luleå spelade vidare i juniorserien. Den regionala juniorserien i Norr startade först efter att grundserien i NDHL var färdigspelad. 

1. Skellefteå AIK

Skellefteå har varit i kval mot SDHL sedan säsongen 17/18. De två senaste säsongerna i NDHL har man snubblat på målsnöret då de, 21/22, åkte ut i match tre mot Göteborg som höll sig kvar i SDHL. Göteborg drog sig dock ur SDHL under säsongen och lämnade ligan med nio lag. Det i sin tur gjorde att kvalet spelades med tre lag, två från NDHL och ett från SDHL i en rak matchserie där två lag fick SDHL-platser. Storsatsande Frölunda var ett av lagen och AIK det andra. Det var en serie som blev för svår för Skellefteå som därmed stannade i NDHL även 23/24. 
Men vilken säsong de har haft, 34 matcher blev det för laget i år och endast en förlust! Med en bredd i laget som består till största delen av lokala spelare har de lyckats få ihop ett starkt lag med ett gemensamt mål, SDHL 24/25.
Skellefteå förlorade en match i grundserien hemma mot Björklöven, men slutade etta i tabellen med +78 i målskillnad. Nästa steg mot slutspel och kval var Allsvenskan Norra. Inför Allsvenskan värvade man in danska stjärnan och vinnaren av poängtabellen i Södras grundserie, Nicoline Söndergaard Jensen. Man värvade också in Ronja Mogren från Modos SDHL-lag. Det visade sig vara två starka spelare in i laget i jakten på SDHL. Skellefteå gick obesegrade ur Allsvenskan med endast 6 insläppta mål på 12 matcher. De gick högst rankade in i slutspelet och fick välja motstånd först. I kvartsfinalen föll valet på Östras Haninge Anchors. Skellefteå vann tämligen enkelt och tog två raka matcher utan att släppa in mål. I semifinalen valde de Falun som motståndare, även i den matchserien nollade Skellefteå sina motståndare i två matcher och var därmed klara för kvalet mot SDHL. Där blev det svart/gult mot svart/gult då AIK från Solna stod för motståndet. En intressant sidnot är att det här finns ett avtal mellan dessa två AIK-klubbar, att i Skellefteå kallas bortalaget för "Gnaget" under matchen och Skellefteå är AIK. 
Första kvalmatchen spelades hemma i Skellefteå inför 2649 personer. Och det blev en spännande match som gick till förlängning, men hemvändaren Line Grahn (som förra säsongen spelade i AIK) avgjorde och match 1 vanns av Skellefteå. 
Match två i Solna var även den jämn, men Skellefteå vann tillslut med 3-1 och tog den så efterlängtade platsen i SDHL. De kommer att vara saknade i NDHL.
Poängbäst totalt blev Sara Krauseneck med 37 poäng (23+14). Poängbäste back, Sierra Benjamin med 24 poäng (5+19). Miranda Dahlgren stod flest matcher, 20 stycken och hade en räddningsprocent på 96.6% den här säsongen. 

2. IF Björklöven

Tvåa i grundserien i Norr blev Björklöven. Enda lag som besegrade Skellefteå den här säsongen. 
Inför säsongen tappade man några av grundstenarna i Björklöven, bland andra Elin Öhrner, Ronja Ericsson och unga talangen Stina Andersson. 
Men Björklöven har haft ett stabilt lag den här säsongen och med en blandning av yngre spelare och några mer rutinerade ändå en medelålder på 21,3 år. 
30 matcher blev det totalt för Björklöven i år. De avancerade till Allsvenskan Norra, där blev det en tredjeplats efter Färjestad med fem vinster varav en på straffar. Tredjeplatsen innebar också slutspel och en kvartsfinalsplats. Björklöven valdes av Södertälje som var rankad tvåa och det blev en för tuff uppgift för Norr-laget. Två raka förluster och noll mål framåt betydde att säsongen tog slut för Björklöven efter de två matcherna. 
Det står i skrivande stund klart att både sportchefen Joel Söderholm och huvudtränare Ulf Johansson lämnar sina uppdrag i Björklöven. De har även presenterat ett nyförvärv till kommande säsong så vi håller tummarna att vi får se ett fortsatt intressant Björklöven fortsatt framåt.
Poängbäst totalt är spanska landslagsspelaren Vega Muñoz med 28 poäng (10+18). Bäste poängback blev Selina Aho med 12 poäng (3+4) och målvakten Aniko Nemeth som stod 23 av säsongens matcher slutar på en räddningsprocent på 94.1%

3. Modo Hockey

Modo slutade trea i grundserien och då de är andralag kande inte avancera till Allsvenskan. Det blev sju vinster och nio förluster, varav en på straffar för dem. 
Då Modo inte har möjligheten att spela Allsvenskan och då det inte spelades någon fortsättningsserie tillsammans med Damtvåan Norr blev det juniorserien i norr istället för Modo. Den startade när grundserien avslutades. 
Därefter gick Modo vidare till juniorslutspelet. I juniorslutspelet slutade det med ett brons för dem när de vann mot Brynäs med 4-3. 
Poängbäst i grundserien blev Moa Johannesson, som vi också fick se i Allstarmatchen, med 14 poäng (5+9). Poängbäste back, Sanna Halsius med 6 poäng (2+4) och i målet var det Lovisa Persson som stod flest matcher, hon slutade på en räddningsprocent på 89.2%.

4. Luleå HF

Luleå är i samma situation som Modo och kan inte avancera från grundserien. De spelade också vidare i juniorslutspelet efter grundserien och slutade där på en sjundeplats. Stella Sjöberg blev poängbäst för Luleå i grundserien med 11 poäng (3+8), på backsidan var det Chloe Berndtsson som gjorde 4 poäng (3+1) och blev poängbäste back. Målvakterna Lovisa Lundström (92.44%) och Emmy Nordström-Åmark (91.81%) delade helt lika och stod åtta matcher var i grundserien.

5. Timrå IK

Timrå slog sig fria och blev "bara" Timrå den här säsongen. Förra säsongen spelade de som snedstreckslag med Sundsvall. Det innebar att Timrå den här säsongen fick chansen att spela Allsvenskan som tredjelag från Norr, trots att de slutade sist i tabellen med bara en vinst. 
Allsvenskan blev en rörig historia och efter bara några matcher spelade valde Timrå att gå skilda vägar med tränaren Georgina Farman. Efterspelet av det ledde till att majoriteten av spelarna valde att lämna klubben som därmed inte kunde spela klart säsongen. 
Poäng och mål som tillkommit för de lag som mött Timrå i Allsvenskan togs bort. Därför spelades färre matcher i Allsvenskan Norra.
Ett tråkigt slut för en stor förening som Timrå, men vi håller tummarna att man samlar ihop sig och kommer med ett lag till säsongsstart 24/25 i NDHL. 
Grundserien spelades iallafall klart och poängbäst blev Julia Kaldensjö, med 13 poäng (7+6). Casey Traill blev poängbäste back med 3 poäng (1+2) och Emma Nichols (som avslutade säsongen med Skellefteå) stod 12 matcher och slutade med en räddningsprocent på 89.28%.

Vi passar också på att återigen skicka ett STORT GRATTIS till Skellefteå som spelar SDHL säsongen 24/25!