NDHL Östra 23/24
Vi ska nu sammanfatta Östra serien.
NDHL Östra har den här säsongen bestått av sju lag. Team Uppsala kom som nystartade till seriespelet och SHK flyttade över från Västra serien där man spelat med dispens de senaste åren då de egentligen tillhör region öst. Södertäljes storsatsning fortsatte även i år och de gick obesegrade ur grundserien. När Damhockeyallsvenskan (DHA) startade i början av januari i år var det öst som enda region som hade en uttänkt fortsättningsserie tillsammans med nystartade, för säsongen, Damtvåan. De tre bäst tabellplacerade lagen (AIK borträknat som andralag) gick vidare till DHA, övriga fyra spelade först en fortsättningsserie där de tre bästa säkrade sin plats i NDHL 24/25 och de övriga tre spelade en kvalserie om platser i samma serie. Som det ser ut nu när säsongen är färdigspelad blir det Sundbyberg som tillkommer i NDHL östra kommande säsong, övriga sju blir kvar. Tanken är alltså åtta lag totalt i den regionala serien. Där tillkommer då också AIK som tävlande lag då de inte längre har något lag i SDHL.
1. Södertälje SK
Södertälje satsar mot SDHL, det är ingen hemlighet. Det var ett starkt lag som slöt upp inför 23/24 med bland annat superrutinerade målvakten Lovisa Berndtsson som senast kom från spel i den amerikanska proffsligan och Buffalo Beauts. Viktiga spelare som poängmakaren Pia Pren, Hunter Mosher och Sunna Björgvinsdottir var kvar från tidigare säsong. Tillsammans med några nyförvärv som Ellen Laurence, Mary McDonald och Mimmi Gill för att nämna några. Laurence lämnade sedan SSK för spel i Djurgården och SDHL innan transferfönstret stängde. Amerikanska backen Emily Curlett tillkom under säsongen och visade sig vara en riktigt bra värvning.
SSK gick som sagt obesegrade genom grundserien och hade +90 i målskillnad på 12 matcher.
34 matcher spelade laget totalt och det blev endast två förluster i vägen fram till kvalet. Södertälje slutade etta i DHA Södra och som rankad tvåa i slutspelet fick de möta Björklöven i kvartsfinal. Där vann SSK två raka matcher och gick vidare till semifinal där motståndet hette Färjestad. Det blev tre tuffa matcher, första matchen förlorade SSK borta mot Färjestad. Match 2 blev en historisk tillställning i Scaniarinken med den längsta matchen som spelats i NDHL. I den sjätte perioden avgjorde Södertälje genom Mary McDonald. I kvalet blev det sedan tuffare för dem, man förlorade hemma mot HV71 med 8-2, returmötet i Jönköping blev mycket jämnare och matchen gick till overtime, men bara 12 sekunder in i fjärde perioden avgjorde HV71.
Poängbäst totalt är inte helt överraskande, Pia Pren med 71 poäng (21+50), hon vann poängligan både i grundserien öst och i totala Allsvenskan. Poängbäste back blir Emily Curlett trots att hon "bara" spelade från DHA och framåt, med 24 poäng (20+4). Av målvakterna stod Lovisa Berndtsson flest matcher, 23 st och slutade på en räddningsprocent på 95.6%.
Det blir spännande att följa Södertälje framåt och den fortsatta drömmen om SDHL även om den inte blev verklighet i år.
2. Haninge Anchors
Haninge som har en damhockeyhistoria som sträcker sig över 30 år har haft toppar och dalar. De två senaste säsongerna har de missat spel i Allsvenskan men tagit sig vidare via regionalt förkval och spelat Playoff ändå. Viktiga spelare som Iveta Koka, Alexandra Cipparone och Anna Löfstedt har utgjort stommen några år och fortsatte även i år. Målvaktssidan blev dock en utmaning för dem, men Sofie Van Dueren som kom från Brynäs har gjort en alldeles lysande säsong som den givna förstemålvakten. Som backup har hon haft unga Märta Hederstam som spelade grundserien på dispens. Den upphävdes i det Allsvenska spelet började och Haninge stod då med endast en målvakt. I sista minuten gjorde de klart med Linnea Dynesius som senast spelade i Kallhäll. Hon var med säsongen ut. Haninge spelade 29 matcher den här säsongen.
Den här säsongen slutade Haninge tvåa i grundserien efter Södertälje och förlorade bara sina två matcher mot just dem. Så för första gången i klubbens historia blev det spel i Allsvenskan. Där blev det en dramatisk avslutning där avancemang till slutspel hängde på sista matchen. Den vann Haninge och gick därmed vidare till kvartsfinal. I kvartsfinalen stod suveränerna Skellefteå på schemat och det blev förlust utan ett enda mål framåt i båda matcherna. Haninges säsong var därmed över.
Poängbäst totalt och en poäng efter Pia Pren i grundserien blev Iveta Koka med 46 poäng (24+22). Poängbäste back blev Mercedes-Julie Kryger-Nordvi med 8 poäng (0+8) och Sofie Van Dueren i målet stod 22 matcher med en räddningsprocent på 91%.
3. AIK
AIK slutade trea i grundserien och då de var andralag kunde de inte avancera till Allsvenskan. De spelade därför vidare i fortsättningsserien i Öst, som de vann obesegrade. De spelade även juniorserien, där de spelade slutspel och kom till final mot Frölunda, men AIK förlorade finalen och tog därmed silvermedaljen i juniorslutspelet.
22 matcher spelade de i NDHL den här säsongen. Poängbäst blev Miranda Lindström med 30 poäng (9+12) och poängbäste back Ella Sköldebeck med 17 poäng (7+10). Målvakten Tilde Eriksson stod 11, flest matcher och slutade på en räddningsprocent på 89.7%.
4. Team Uppsala HC
Uppsala HC tillkom efter att Almtuna dragit sig ur seriespelet förra säsongen. Så nykomlingar i NDHL 23/24 men inte obekanta. Uppsala knep den tredje allsvenska platsen ifrån Öst och spelade därför, precis som Haninge DHA för första gången. Uppsala fick ihop en bra mix av spelare, främst från närliggande håll men också genom att samarbeta med SDHL klubbar. I det allsvenska spelet hade de spelare inlånade från Djurgården, AIK och SDE. Uppsala var också enda lag i Allsvenskan Södra som lyckades vinna mot Södertälje. Den vinsten gjorde slutstriden i DHA minst sagt spännande och sista slutspelsplatsen blev klar först i sista omgången. Tyvärr för Uppsalas del så missade de chansen att ta sig till slutspelet, men som nykomlingar gjorde de en fin säsong och har förhoppningsvis mycket att bygga vidare på.
Jenny Nilsson, Justyna Zyla och Tilda Pettersson slutar alla på 13 poäng, backen Jenny Nilsson dock med flest mål, åtta. Nina Prünster i mål stod flest matcher i grundserien och hade en räddningsprocent på 92.76%, i Allsvenskan däremot var det Linn Wåger som stod majoriteten av matcherna, hennes räddningsprocent blev 90.48%.
5. Hammarby IF
Hammarby som hade två fina säsonger bakom sig hade det tuffare i år. Ett ungt lag som har spelat både NDHL och juniorserien parallellt har fått många matcher totalt.
Den här säsongen slutar de på en femteplats i grundserien och missade därmed spel i Allsvenskan för första gången sedan den startade för två säsonger sedan. Målvakten Linn Wåger startade säsongen i Hammarby men gick till Uppsala när DHA startade. Man hade även lån från Djurgården, målvakten Ebba Ridderstolpe som även hon avslutade säsongen i Uppsala och Linn Mattsson som spelade med Hammarby säsongen ut.
Kapten Frida Peterson och rutinerade Sigrid Jason har givetvis varit några av de viktiga spelare under säsongen och även en av de unga talangerna Linnea Strandfeldt. Hammarby spelar 28 matcher totalt med kvalserien inräknad.
Tabellplaceringen innebar spel i östras fortsättningsserie där laget hamnade sist med 6 förluster på tio matcher. Hammarby gjorde sedan det de skulle i kvalserien till NDHL och kom tvåa i den efter SDE. Det betyder att Hammarby är spelklara för NDHL även kommande säsong.
Poängbäst totalt, inkluderat kvalserien är Sigrid Jason med 20 poäng (12+8). Poängbäste back blir Wilma Lindgren 17 poäng (9+8) och flest matcher i mål gör Ella Byhlin som slutar på en räddningsprocent på 90.6%.
6. SHK HC
SHK var alltså nykomlingar i östra serien i år efter att ha spelat på dispens i väst några säsonger. De har bäst publiksnitt i grundserien med 99 personer per match på 6 spelade hemmamatcher. SHK har en bra mix med mer rutinerade och unga spelare och föreningen i sig har ungefär hälften tjejer av totalen aktiva spelare.
Spelmässigt hamnade de på en sjätte plats i grundserien i öst och spelade därför vidare i fortsättningsserien. Där kom de tvåa efter AIK och säkrade därmed sin plats i NDHL 24/25. Även i den serien var det spännande ända in i de sista matcherna om placeringarna i tabellen. 22 matcher blir det för SHK den här säsongen.
Poängbäst är Victoria Spring med 20 poäng (9+11) och poängbäste back, Emilia Englund med 12 poäng (4+8). Caroline Karlsson stod flest matcher och räddningsprocenten blir totalt 89.7%.
7. SDE HF
SDE har blandat och gett den här säsongen. Vissa matcher har fått skjutas fram på grund av för få spelare och vissa matcher har de kunnat ta hjälp av sitt SDHL-lag.
SDE slutar sjua och sist i grundserien och i fortsättningsserien kommer de näst sist. När kvalserien sedan spelas har de många tillgängliga spelare och vinner den med fem vinster och en förlust. 28 matcher blev det för SDE inkluderat kvalserien. Embla Åberg och Maya Zotterman spelade med Uppsala delar av säsongen.
Maree Dijkema blir poängbäst med 24 poäng (13+11) och poängbäst bland backarna blir Ella Planting-Bergloo med 9 poäng (3+6). Målvakten Julia Hörnblad stod 17 matcher och hade en räddningsprocent på 87.6%.
NDHL Östra har den här säsongen bestått av sju lag. Team Uppsala kom som nystartade till seriespelet och SHK flyttade över från Västra serien där man spelat med dispens de senaste åren då de egentligen tillhör region öst. Södertäljes storsatsning fortsatte även i år och de gick obesegrade ur grundserien. När Damhockeyallsvenskan (DHA) startade i början av januari i år var det öst som enda region som hade en uttänkt fortsättningsserie tillsammans med nystartade, för säsongen, Damtvåan. De tre bäst tabellplacerade lagen (AIK borträknat som andralag) gick vidare till DHA, övriga fyra spelade först en fortsättningsserie där de tre bästa säkrade sin plats i NDHL 24/25 och de övriga tre spelade en kvalserie om platser i samma serie. Som det ser ut nu när säsongen är färdigspelad blir det Sundbyberg som tillkommer i NDHL östra kommande säsong, övriga sju blir kvar. Tanken är alltså åtta lag totalt i den regionala serien. Där tillkommer då också AIK som tävlande lag då de inte längre har något lag i SDHL.
1. Södertälje SK
Södertälje satsar mot SDHL, det är ingen hemlighet. Det var ett starkt lag som slöt upp inför 23/24 med bland annat superrutinerade målvakten Lovisa Berndtsson som senast kom från spel i den amerikanska proffsligan och Buffalo Beauts. Viktiga spelare som poängmakaren Pia Pren, Hunter Mosher och Sunna Björgvinsdottir var kvar från tidigare säsong. Tillsammans med några nyförvärv som Ellen Laurence, Mary McDonald och Mimmi Gill för att nämna några. Laurence lämnade sedan SSK för spel i Djurgården och SDHL innan transferfönstret stängde. Amerikanska backen Emily Curlett tillkom under säsongen och visade sig vara en riktigt bra värvning.
SSK gick som sagt obesegrade genom grundserien och hade +90 i målskillnad på 12 matcher.
34 matcher spelade laget totalt och det blev endast två förluster i vägen fram till kvalet. Södertälje slutade etta i DHA Södra och som rankad tvåa i slutspelet fick de möta Björklöven i kvartsfinal. Där vann SSK två raka matcher och gick vidare till semifinal där motståndet hette Färjestad. Det blev tre tuffa matcher, första matchen förlorade SSK borta mot Färjestad. Match 2 blev en historisk tillställning i Scaniarinken med den längsta matchen som spelats i NDHL. I den sjätte perioden avgjorde Södertälje genom Mary McDonald. I kvalet blev det sedan tuffare för dem, man förlorade hemma mot HV71 med 8-2, returmötet i Jönköping blev mycket jämnare och matchen gick till overtime, men bara 12 sekunder in i fjärde perioden avgjorde HV71.
Poängbäst totalt är inte helt överraskande, Pia Pren med 71 poäng (21+50), hon vann poängligan både i grundserien öst och i totala Allsvenskan. Poängbäste back blir Emily Curlett trots att hon "bara" spelade från DHA och framåt, med 24 poäng (20+4). Av målvakterna stod Lovisa Berndtsson flest matcher, 23 st och slutade på en räddningsprocent på 95.6%.
Det blir spännande att följa Södertälje framåt och den fortsatta drömmen om SDHL även om den inte blev verklighet i år.
2. Haninge Anchors
Haninge som har en damhockeyhistoria som sträcker sig över 30 år har haft toppar och dalar. De två senaste säsongerna har de missat spel i Allsvenskan men tagit sig vidare via regionalt förkval och spelat Playoff ändå. Viktiga spelare som Iveta Koka, Alexandra Cipparone och Anna Löfstedt har utgjort stommen några år och fortsatte även i år. Målvaktssidan blev dock en utmaning för dem, men Sofie Van Dueren som kom från Brynäs har gjort en alldeles lysande säsong som den givna förstemålvakten. Som backup har hon haft unga Märta Hederstam som spelade grundserien på dispens. Den upphävdes i det Allsvenska spelet började och Haninge stod då med endast en målvakt. I sista minuten gjorde de klart med Linnea Dynesius som senast spelade i Kallhäll. Hon var med säsongen ut. Haninge spelade 29 matcher den här säsongen.
Den här säsongen slutade Haninge tvåa i grundserien efter Södertälje och förlorade bara sina två matcher mot just dem. Så för första gången i klubbens historia blev det spel i Allsvenskan. Där blev det en dramatisk avslutning där avancemang till slutspel hängde på sista matchen. Den vann Haninge och gick därmed vidare till kvartsfinal. I kvartsfinalen stod suveränerna Skellefteå på schemat och det blev förlust utan ett enda mål framåt i båda matcherna. Haninges säsong var därmed över.
Poängbäst totalt och en poäng efter Pia Pren i grundserien blev Iveta Koka med 46 poäng (24+22). Poängbäste back blev Mercedes-Julie Kryger-Nordvi med 8 poäng (0+8) och Sofie Van Dueren i målet stod 22 matcher med en räddningsprocent på 91%.
3. AIK
AIK slutade trea i grundserien och då de var andralag kunde de inte avancera till Allsvenskan. De spelade därför vidare i fortsättningsserien i Öst, som de vann obesegrade. De spelade även juniorserien, där de spelade slutspel och kom till final mot Frölunda, men AIK förlorade finalen och tog därmed silvermedaljen i juniorslutspelet.
22 matcher spelade de i NDHL den här säsongen. Poängbäst blev Miranda Lindström med 30 poäng (9+12) och poängbäste back Ella Sköldebeck med 17 poäng (7+10). Målvakten Tilde Eriksson stod 11, flest matcher och slutade på en räddningsprocent på 89.7%.
4. Team Uppsala HC
Uppsala HC tillkom efter att Almtuna dragit sig ur seriespelet förra säsongen. Så nykomlingar i NDHL 23/24 men inte obekanta. Uppsala knep den tredje allsvenska platsen ifrån Öst och spelade därför, precis som Haninge DHA för första gången. Uppsala fick ihop en bra mix av spelare, främst från närliggande håll men också genom att samarbeta med SDHL klubbar. I det allsvenska spelet hade de spelare inlånade från Djurgården, AIK och SDE. Uppsala var också enda lag i Allsvenskan Södra som lyckades vinna mot Södertälje. Den vinsten gjorde slutstriden i DHA minst sagt spännande och sista slutspelsplatsen blev klar först i sista omgången. Tyvärr för Uppsalas del så missade de chansen att ta sig till slutspelet, men som nykomlingar gjorde de en fin säsong och har förhoppningsvis mycket att bygga vidare på.
Jenny Nilsson, Justyna Zyla och Tilda Pettersson slutar alla på 13 poäng, backen Jenny Nilsson dock med flest mål, åtta. Nina Prünster i mål stod flest matcher i grundserien och hade en räddningsprocent på 92.76%, i Allsvenskan däremot var det Linn Wåger som stod majoriteten av matcherna, hennes räddningsprocent blev 90.48%.
5. Hammarby IF
Hammarby som hade två fina säsonger bakom sig hade det tuffare i år. Ett ungt lag som har spelat både NDHL och juniorserien parallellt har fått många matcher totalt.
Den här säsongen slutar de på en femteplats i grundserien och missade därmed spel i Allsvenskan för första gången sedan den startade för två säsonger sedan. Målvakten Linn Wåger startade säsongen i Hammarby men gick till Uppsala när DHA startade. Man hade även lån från Djurgården, målvakten Ebba Ridderstolpe som även hon avslutade säsongen i Uppsala och Linn Mattsson som spelade med Hammarby säsongen ut.
Kapten Frida Peterson och rutinerade Sigrid Jason har givetvis varit några av de viktiga spelare under säsongen och även en av de unga talangerna Linnea Strandfeldt. Hammarby spelar 28 matcher totalt med kvalserien inräknad.
Tabellplaceringen innebar spel i östras fortsättningsserie där laget hamnade sist med 6 förluster på tio matcher. Hammarby gjorde sedan det de skulle i kvalserien till NDHL och kom tvåa i den efter SDE. Det betyder att Hammarby är spelklara för NDHL även kommande säsong.
Poängbäst totalt, inkluderat kvalserien är Sigrid Jason med 20 poäng (12+8). Poängbäste back blir Wilma Lindgren 17 poäng (9+8) och flest matcher i mål gör Ella Byhlin som slutar på en räddningsprocent på 90.6%.
6. SHK HC
SHK var alltså nykomlingar i östra serien i år efter att ha spelat på dispens i väst några säsonger. De har bäst publiksnitt i grundserien med 99 personer per match på 6 spelade hemmamatcher. SHK har en bra mix med mer rutinerade och unga spelare och föreningen i sig har ungefär hälften tjejer av totalen aktiva spelare.
Spelmässigt hamnade de på en sjätte plats i grundserien i öst och spelade därför vidare i fortsättningsserien. Där kom de tvåa efter AIK och säkrade därmed sin plats i NDHL 24/25. Även i den serien var det spännande ända in i de sista matcherna om placeringarna i tabellen. 22 matcher blir det för SHK den här säsongen.
Poängbäst är Victoria Spring med 20 poäng (9+11) och poängbäste back, Emilia Englund med 12 poäng (4+8). Caroline Karlsson stod flest matcher och räddningsprocenten blir totalt 89.7%.
7. SDE HF
SDE har blandat och gett den här säsongen. Vissa matcher har fått skjutas fram på grund av för få spelare och vissa matcher har de kunnat ta hjälp av sitt SDHL-lag.
SDE slutar sjua och sist i grundserien och i fortsättningsserien kommer de näst sist. När kvalserien sedan spelas har de många tillgängliga spelare och vinner den med fem vinster och en förlust. 28 matcher blev det för SDE inkluderat kvalserien. Embla Åberg och Maya Zotterman spelade med Uppsala delar av säsongen.
Maree Dijkema blir poängbäst med 24 poäng (13+11) och poängbäst bland backarna blir Ella Planting-Bergloo med 9 poäng (3+6). Målvakten Julia Hörnblad stod 17 matcher och hade en räddningsprocent på 87.6%.