Idag startar Allsvenskan.

Idag startar Damhockeyallsvenskan för tredje säsongen. Något annorlunda mot tidigare säsonger. Nytt för 23/24 är att man har utökat från fyra lag i varje serie till sex lag. Alltså tre lag från varje region bildar två Allsvenskor, en Norra och en Södra.
I och med det har starten tidigarelagts och börjar nu direkt efter årsskiftet istället för en bit in på året som innan. Det är trippelmöten som spelas och speldagarna är förlagda till helger.

Vi har redan sett flera nyförvärv in i lagen, bland andra Nicoline Søndergaard Jensen som spelade första halvan av säsongen i danska Rødovre och dessutom vann poängligan i Syd. Uppsala har förstärkt med ett antal spelare exempelvis har man tagit in två nya målvakter samt förstärkt från SDHL. Färjestad som kanske inte fått riktigt rätt utmaning i grundserien har gjort klart med en kanadensiska. Det finns mycket att se fram emot de närmsta veckorna i hockeyväg.

Vad gäller sedan?

När Allsvenskan är färdigspelad, den 18 februari är det de fyra bästa från varje grupp som går vidare till kvartsfinal. Kvartsfinalerna spelas i en matchserie bäst av tre och högst rankat lag väljer motstånd först. Med åtta kvarvarande lag spelas alltså fyra kvartsfinaler. De fyra som inte grå vidare är klara för spel i NDHL 24/25.

Semifinalerna spelas som kvartsfinalerna, de fyra lag som går vidare bildar två matchserier som spelas i bäst av tre. Högst rankad väljer motstånd först. De fyra som inte går vidare spelar NDHL 24/25.

De två återstående lagen är då klara för kval mot SDHL. Även i kvalet spelas en matchserie i bäst av tre. Lag 9 och 10 från SDHL möter lag 1 och 2 från NDHL. Högst rankad väljer motstånd först, det vill säga 9:an från SDHL väljer först, sedan 10:an.

Kvalet är tänkt att spelas mellan den 7 - 10 mars. 

Förra säsongen var Frölunda storfavoriter ända fram till slutet när de knep den eftersträvade platsen i SDHL. Till skillnad mot i år var det bara tre lag som kvalade om två plaster förra säsongen då Göteborg drog sig ur SDHL och lämnade den platsen öppen. I år är det fyra lag som tävlar om två platser. Vi har sett några nyförvärv som laddas på inför kommande matcher och det känns som vi kan få en spännande Allsvenska i år.