Halvvägs i grundserierna

Efter lördagens omgångar har vi nu kommit halvvägs genom grundserierna. Eftersom antalet lag diffar i de olika regionerna diffar också antalet matcher. Grundseriernas sista matcher spelas den 10:onde december. Därefter delas lagen upp och efter årsskiftet startar Damhockeyallsvenskan Norr och Syd med 6 lag vardera. Övriga NDHL-lag kommer att fortsätta regionalt antingen i juniorserierna eller fortsättningsserier. 
Hur ser det ut då i de olika regionerna så här långt?

Region Norr
Matcherna har spelats något ojämnt men som tabellen ser ut nu toppar Björklöven innan Skellefteå som har tre matcher mindre spelade. Sedan följer Modo och Luleå och sist Timrå. Modo och Luleå som är andralagen i Norra kan inte avancera mot Allsvenskan eller slutspel. 
Poängligan toppas av Skellefteås Alexandra Johnson på 15 poäng (7+8), tvåa ligger lagkamraten Sara Krauseneck med 14 poäng (7+7).
Målvaktsligan toppas av Björklövens Aniko Nemeth som har en räddningsprocent på 93.71% och har släppt in 31 mål på åtta startande matcher. Tvåa är Skellefteås Miranda Dahlgren med 93.33%.
Publikmässigt lockar Björklöven flest åskådare och har ett snitt på 181 i publik på 6 spelade hemmamatcher. 

Startstreckan för de tre lag som kommer att spela Allsvenskan har just startat och såklart är varje match en viktig del i fortsättningen. Likaså för Modo och Luleå som kommer vara med oss slåss om junior-titeln 23/24. Modo vann som bekant den förra säsongen och har en guldmedalj att försvara. 

Region Väst
I Västra serien har Färjestad dominerat i inledningen på säsongen och har 99-0 i målskillnad. Falun och Örebro följer efter i tabellen, båda lagen har fem vinster, en oavgjord och en förlorad. I denna serien tävlar också Hedesunda och Västerås om de tre platserna i Allsvenskan.

Inlånade världsstjärnan i Färjestad Katerina Mrazova leder poängligan stort med 35 poäng (11+24), men hon spelade sin sista match i Färjestad i lördags. Nu ska hon till Nordamerika för att spela i den nya proffsligan för Ottawa. Vi önskar Katerina lycka till!
Tvåa i poängligan finner vi Julia Blitz, också Färjestad på 21 poäng (17+4).  
Färjestad har alternerat sina tre målvakter som alla har 100%. På andraplatsen hittar vi Brynäs Julia Jansson med 93.62%. 
Tre hemmamatcher har Färjestad spelat och leder även statistiken där med ett snitt på 219 åskådare per match.

Återvändarna Leksand som är tillbaka med ett andralag i NDHL har ännu inte vunnit någon match i serien. Västerås och Hedesunda har en varsin vinst i bagaget inför fortsättningen och Mora/Hällefors och Brynäs kämpar på för att hänga med i tabellen. Brynäs, Leksand och Mora/Hällefors kan inte avancera vidare efter grundserien. De kommer fortsätta i juniorserien eller i en serie med Damtvåan Västra. 

Region Öst
I Östra är det Södertälje som i år är dominanterna. Med många nya spelare gör de en ny satsning på att nå toppen. Hammarby som tappat många spelare inför i år har det tuffare är de senaste säsongerna. Haninge Anchors hänger på Södertälje i tabellen och har hittills bara förlorat mot serieledarna. 

Nykomlingarna Uppsala hänger på i topp 3 bakom Haninge. Hammarby är just nu på en femteplats och SHK på sjätte. AIK och SDE som är andralag kan inte avancera. Den här säsongen är det endast dubbelmöten i Öst och serien börjar nu om efter att alla mött varandra en gång, förutom SHK och SDE där SDE var tvungen att skjuta upp matchen då de var kort om folk. 

Inte helt oväntat hittar vi Södertälje i poängtoppen. Hunter Mosher ligger etta med 13 p+oäng (7+6). Södertälje innehar sju av de åtta topplaceringarna och i mitten (delad andraplats) är Haninges Iveta Koka som har 11 poäng (6+5).
I målvaktstoppen är Södertäljes stjärnvärvning Lovisa Berndtsson som har 96.30% på tre spelade matcher. Inte långt efter är Haninges Sofie Van Deuren som på fem spelade matcher har en räddningsprocent på 96.03%.
Publiken i Skärplinge gillar att gå och se sitt damlag spela. På sina tre spelade hemmamatcher har SHK bäst publiksnitt med 103 åskådare per match. 

Region Syd
I Södra serien tävlar fem lag om tre platser till Allsvenskan. Rødovre, Hvidovre och Linköping kan inte avancera vidare efter grundserien. I topp 3 har vi två danska lag och Malmö på en andraplats. Rögle, Troja och Karlskrona kämpar om vidarespel. Karlskrona som har näst yngst snittålder i serien har haft en tuff start på säsongen och har en vinst, en oavgjord och sju förluster, vilket placerar dem just nu på en fjärdeplats räknat med tävlande lag. Linköping har tappat några viktiga spelare till SDHL-laget och har ännu inte vunnit den här säsongen i NDHL.

Den danska stjärnan och lagkaptenen i Rødovre, Nicoline Jensen är poängbäst i serien med 31 poäng (17+14). Poängbäst i tävlande lag är Silke Glud i Malmö på en tredje plats med 15 poäng (12+3).
Målvaktstoppen är också Rødovres, Caroline Kromann Thomsen har 96.05% på fem spelade matcher. 
Rögle slog som bekant publikrekord i sin premiärmatch mot Malmö och har inte riktigt lyckats locka lika många varje match men har ett snitt på 1225 på sina fyra hemmamatcher. 

Nu väntar en veckas uppehåll på grund av TV-pucksfinalerna som spelas i veckan. Alla regioner utom Syd gör uppehåll vilket betyder att den här veckan har vi endast fem matcher på schemat. Speldagar fredag och lördag. Övriga regioner igång igen den 11 november.