Grattis Frölunda och AIK ( 20 mars 2023 )

Frölunda klara för SDHL

Då har vi 10 lag klara för SDHL kommande säsong och vi gratulerar nykomlingen Frölunda till deras avancemang och tackar för tiden i NDHL. Grattis även till AIK som behöll sin plats efter kvalspel andra året i rad.
Vi sänder en tanke även till Skellefteå som togs sig hela vägen till kvalserien men där tog det stopp efter en stark säsong.

Vill även passa på att tacka SIF, SDHL, Svenskhockeytv och Cmore för utökat samarbete, tillsammans blir det bara bättre och bättre.
Helt klart kan vi se av matchresultaten senaste åren att gapet mellan SDHL och NDHL tätnar vilket är bra bevis på fin utveckling av Svensk damhockey. Tillväxten ser mycket stark ut där den börjar fylla upp juniorskiktet de närmaste åren och därmed startar regionerna upp regionala juniorserier vilket är mycket positivt till kommande säsong. Att NDHL startade upp nuvarande tävlingsstruktur låg helt rätt i tiden med att halva säsongen spela Damettan
regionalt och sen Damhockeyallsvenskan inför play off och det påvisar en kvalitetsökning för såväl topplagen i Damettorna som för övriga lag där båda segmenten får fler jämna matcher.Det segment som äntligen får tävla på lika villkor blir nu juniorlagen där de får tävla om vinnare i SIF juniorcup.

Om vi tittar in i alla topp-tabeller så ser vi att de mest jämna serierna är Damhockeyallsvenskan Norr och Syd om vi jämför med SDHL och de regionala Damettorna. Alla är överens om att många jämna
matcher är det som ger bäst utveckling så den modell NDHL kör kanske skulle vara lämplig att köra bredare för både senior- och juniornivån.
Om vi tittar framåt så tappar NDHL nu Frölunda till SDHL, samtidigt är Rögle tydliga med att de går in i NDHL till kommande säsong, det finns ganska tydliga indiaktioner på att Uppsala Hockey
kommer med i Öst, vi har indiaktioner på fler lag i Väst. Sen om det blir junior eller senior återstår att se, vissa rykten pekar på ytterligare lag i Syd. Vi hoppas även att Norr snart får fram fler renodlade tävlingslag  d v s inte snedstreckslag även om det är bra i sig men det är endast rena klubblag som får avancera vidare i seriesystemet så vi vill ha fler av dem. Men vi växer och det behövs.

Vi sänder ett stort tack till alla spelare, ledare, föreningar, volontärer, fans, sponsorer m fl som gjort en fantastisk andra säsong för NDHL och Svensk damhockey. Vi kommer ha ny NDHL-konferens i maj för att blicka framåt i syfte att vidareutveckla Damhockeyn framåt.

Stort tack!
Conny Olausson
Ordförande NDHL