Gott Nytt År ( 30 dec. 2022 )

NDHL har genomfört halva säsongen och hälsar Gott Nytt År!

Första säsongen 21/22 var en succé för NDHL där det spelades 283 matcher varav 265 sändes på Svenskhockey.tv vår viktiga samarbetspartner. På hela säsongen hade vi 19 194 åskådare på plats och ungefär lika många tittare över Svenskhockey.tv.

Första halvan är nu avklarad för säsong 22/23 där NDHL hittills spelat 186 matcher varav 173 är sända av Svenskhockey.tv. Publik på läktarna har ökat markant fram tills nu har vi 17 117 åskådare och mycket talar för att vi även ha en ökning på Svenskhockey.tv.

Intresset för Damhockeyn ökar allt mer och NDHL är en viktig del i det. Vi kan se ökat intresse från publik såväl på plats som online, vi kan se flera spelare som flyttar från SDHL till NDHL samtidigt som vi kan se fler juniorer som fortsätter som seniorer.
NDHL håller en snittålder på 20,4 år i jämförelse med SDHL 22,3 år där förvisso importspelare drar upp snittet med två år då många importer söker sig dit efter universitetsstudier.
Klubbarnas intresse att skapa bättre förutsättningar för att behålla och attrahera spelare äldre än 20 år ser vi också öka.
Sannolikt är det flera delar som bidrar till ökat intresse, jag bedömer att serieförändringen med Damhockeyallsvenskan och kvalificeringsspelet är en tydlig del, införande av tacklingar är en annan. Bra marknadsföring om tillväxt och satsning är en annan del där NDHL syns rejält, det finns säkert mer bidragande delar.

Både SDHL och NDHL har under innevarande säsong tappat ett lag vardera och det är beklämmande men totalt sett har NDHL ändå en ökning med Frölunda, Timrå/Sundsvall, Falu och Mora samt Sandviken som bildade snedstreckslag tillsammans med Brynäs. Till kommande säsong har vi även fått glada nyheter från Ängelholm att Rögle kliver in i seriespel vilket blir spännande att följa.

Nu blickar vi fram mot en andra halva av NDHL:s andra säsong och det mesta talar för att många rekord uppnås i den utveckling vi driver. I slutet av mars kan vi summera nya fina siffror som bidrar till att öka det kommersiella värdet av damligorna.
 
Gott Nytt År önskar vi alla hockeyvänner!

Conny Olausson
Ordförande
Nationella Damhockeyligan