Föreningsbesök i Skärplinge

SHK har de senaste säsongerna spelat med dispens i Västra serien. I år spelar de i regionen de egentligen tillhör, Öst. Det betyder nya motståndare att lära känna. 
Skärplinge ligger mellan Uppsala och Gävle en bit österut från Tierp.
När vi är där ska de möta Hammarby för första gången den här säsongen. Vi får en pratstund med Jan Lundvall som är huvudtränare och navet i laget. Jan var med och grundande damlaget för ett antal år sedan och han har två döttrar som spelar i laget, Malin och Elin. Han berättar hur det började 2009 och har pågått sedan dess. Av 19 spelare som de är i truppen har 13 av dem moderklubb SHK och två är från grannklubben Tierp. SHK är en blandning av rutinerade och unga spelare och medelåldern ligger på 21,2 år.
Förra säsongen gick laget till regionalt förkval mot slutspelet men förlorade i bäst av tre matcher mot Mora (regionala förkvalet slopas den här säsongen). 
Jan berättar vidare hur ishallen är ett bygge av ideella krafter och hur alla hjälps åt kring föreningen. Det är onekligen en gemytlig stämning i PEK-hallen, som är döpt efter Per-Erik ”Peken” Karlsson som var ordförande i föreningen i 43 år men tyvärr gick bort 2018. 

Vi träffar och hälsar på tjejerna, berättar lite om NDHL och vad vi gör. SHK har satt upp undersökningslapparna som vi har skickat ut för att se vad som gör att folk kommer och tittar på damhockey. Kafeterian är öppen, där hänger Gunilla Andersson-Stampes landslagströja och det sitter flera artiklar uppe på väggen om dam/flickhockeyn och laget i SHK. Det är tydligt att man är stolt över sin damverksamhet! Jan berättar att 50% av spelarna i föreningen är tjejer.

Väl dags för match så har höstmörkret lagt sig och marschallerna vid entrén är tända. Det är entréavgift att komma in och SHK-flaggor som vajar bredvid marschallerna. På läktaren ligger flaggor i klubbloggans färger, röd, svart och gul och 75 personer har hittat dit på onsdagskvällen för att se damhockey. 

Matchen blir en jämn tillställning, Hammarby med inlånade Ebba Ridderstolpe i mål gör en stabil insats och motar 25 av 26 skott. Hammarby gör två powerplaymål i första perioden och trots skottövertag SHK (26-22) orkar man inte riktigt komma igen. Man gör ett tappert försök att ta ut målvakten i slutet av sista perioden efter en reducering av Disa Carlsson i början av tredje. Men slutresultatet blir förlust 1-3 för SHK. 

SHK väntar fortfarande på säsongens första vinst och vi önskar dem lycka till framöver i serien! Tack för att vi fick komma och titta på verksamheten.