AIK tar omtag kring damlaget

AIK har spelat i högsta serien sedan de startade laget 1998. Sedan dess har det blivit sju SM-silver och fyra SM-Guld. Det senaste var säsongen 2012/2013. De har även vunnit fyra EM-Guld när den turneringen spelades. I takt med att andra storklubbar satsat så har AIK haft det tuffare att tävla på toppen. Säsongen 2014/2015 blev det silver och sedan dess har Luleå dominerat i SDHL med sju SM-guld, endast Djurgården har stuckit mellan med ett guld och Covid-säsongen 2019/2020 fick avbrytas.

AIK har sedan NDHL startade 2020/2021 spelat som andralag i region Öst, vilket har betytt att de inte haft möjligheten att avancera till Allsvenskan eller vidarespel mot SDHL. Istället har laget spelat junior parallellt med NDHL. Nu när Skellefteå spelade sig upp till SDHL och AIK åkte ur innebär det en del förändringar för klubben och laget. De flesta spelarna som var med i SDHL-truppen lämnar, målvakten Elinah Melinder är den enda just nu som skrivit på för säsongen 24/25 från fjolårets SDHL-lag.

Vi har träffat Nina Wengborn, som varit lagledare för AIK:s andralag de senaste två säsongerna samt nya sportchefen Robert Johansson. För ”Robban” har det varit en annan utmaning de senaste tre säsongerna där han som huvudtränare i Södertälje har fightats om att spela upp laget i SDHL. I år var de nära, men föll mot HV71 i kvalet. Det blev avslutet för Robban i klubben och han hade planer på att ta semester från hockeyn. Men AIK hörde av sig och efter några möten med klubbledning och styrelsen kände han suget att få göra samma resa som med Södertälje men i en ny klubb. Han säger att det finns ett mål och en ambition i AIK och det är att ta sig tillbaka till SDHL igen, även om det blir en process på några år. Att AIK är en lite större Stockholmsklubb med väldigt bra förutsättningar gjorde inte valet svårare att tacka ja. Med tre ishallar som ligger vägg-i-vägg med varandra, två egna omklädningsrum, tillgång till gym samt ett riktigt bra samarbete med Solna gymnasium där NIU-spelarna går har det alla grunder för att bygga en riktigt bra verksamhet från NIU till senior.

Sex spelare är klara för NIU:t till kommande säsong, bland andra Saga Hallberg som redan har spelat med klubben. Det kommer också tre spelare utifrån Stockholm. AIK kommer att behålla sitt juniorlag och planen är att köra junior och NDHL parallellt. De har för närvarande ingen flickorganisation under junior men jobbar på att bygga upp även den. Förra säsongen var första säsongen de hade en egen hockeyskola med separat flickgrupp. De har även yngre tjejer i organisationen där de ser till att de får komma och träna med juniorlaget och på så sätt slussas in i damverksamheten.

Nina Wengborn kommer göra sin tredje säsong som lagledare och hon säger att det är en positiv inställning till omtaget som nu görs och att de har full support från både klubbens vd och styrelse. Det gäller nu att tänka om och göra rätt från början. En utmaning bland annat är att behålla tjejerna efter NIU. Med en plan att om 2-3 år vara tillbaka i SDHL krävs det målmedvetenhet både från ledning och spelare, att träna hårt men samtidigt ha kul och att alla ska sätta fokus på och prioritera sin hockey är nyckeln till att lyckas enligt Robban. Och även om det för honom blir en omställning att gå från huvudtränare till sportchef ser han fram emot att komma igång och köra med gruppen. Med fyra tränare, tre materialare och Nina som lagledare har de bra support att ge spelarna bra förutsättningar att ha kul tillsammans och utvecklas i sin hockey.

Han säger också att det är en grupp spelare som är väldigt målinriktade och alla vill bli bättre hockeyspelare, de har en bra grund att jobba vidare på. Ambitionen i år är att nå spel i Allsvenskan som startar i november. Backning och förtroende från klubbledningen gör också att man kan ha en kravställning i leden nedåt. Det är en tuff vardag både för ledare och spelare, det är en speciell värld inom damhockeyn där man ska ge allt på och utanför planen för sitt lag och samtidigt bolla heltidsjobb/studier vid sidan om.

Men även om det kan vara en utmaning att få ihop allt så triggas AIK:s nya sportchef av utveckling och framsteg!

NDHL ser fram emot att ha AIK som ett fullt tävlande lag säsongen 24/25 och önskar dem lycka till i ”nystarten”.