Sammanfattning NDHL Östra

Södertälje står som seriesegrare i Östra serien efter att ha tagit sig igenom grundserien utan en enda förlust och med en målskillnad på plus 90. Förra säsongen var de också obesegrade i grundserien med målskillnad på 77 plus. Efter att ha vunnit Allsvenskan Norra förra säsongen mötte de Haninge i Playoff 1 och vann två av tre matcher. I Playoff 2 tog sedan säsongen slut när man förlorade två matcher mot Skellefteå. SSK har värvat in många nya spelare inför den här säsongen, bland annat rutinerade målvakten Lovisa Berndtsson som senast kommer från spel i den fd amerikanska ligan PHF och Buffalo Beauts. Siktet är inställt på SDHL. Hur långt kan Södertälje gå i år?

Haninge som haft det lite tufft några säsonger tog i år andraplatsen och förlorade endast två matcher i grundserien, båda mot Södertälje. Den här säsongen spelar de alltså Allsvenskan för första gången, tidigare säsonger har det spelats regionala förkval, något som man tagit bort i år. Haninge har på det sättet tidigare tagit sig vidare i slutspelet mot kval. Lettiskan Iveta Koka levererar poäng i nästan varje match och har en otrolig rutin, likväl som svenska Alexandra Cipparone med inte mindre än 6 SM-guld i bagaget. Det ska bli spännande att följa Haninges fortsatta resa den här säsongen. 

Uppsala är nykomlingar i år efter att Almtuna lagt ner sitt damlag i början på förra säsongen. Laget omformades och startade upp på nytt i Uppsala HC där de nu bygger sin verksamhet. Uppsala tog den tredje plasten till Allsvenskan efter en spännande uppgörelse i slutet av grundserien. De har nyligen förstärkt laget inför kommande utmaning med Klara Böökari senast från Skellefteå samt lånat in Embla Åberg från SDE:s SDHL-lag. Det blir kul att följa nykomlingarna i Allsvenskan.

Hammarby har stått för endel förändringar de senaste åren och har placerat sig i Allsvenskan båda föregående säsonger. I år blev det en omstart då många spelare ur stommen valt att lämna. Hammarby har ett ungt lag och kombinerar de flesta av sina spelare i både NDHL och juniorserien. Den här säsongen missar de alltså spel i Allsvenskan för första gången och kommer att spela vidare i fortsättningsserien om spel i NDHL kommande säsong. Hammarby spelar även vidare i damjuniorserien.

SHK bytte region inför säsongen och spelar nu i ”sin” region. De hade också chansen att knipa åt sig en plats i Allsvenskan men det ville sig inte riktigt. De spelar också vidare i fortsättningsserien efter jul. SHK har alltid en fin uppslutning kring sina matcher och ett bra stöd från sina supportrar.

AIK och SDE är de två andralagen som inte kan avancera oavsett placering i tabellen. AIK slutar på en tredjeplats medan SDE går ifrån grundserien med en vinst. Dessa två kommer också spela fortsättningsserien och även Damjunior. 

Poängbäst i sina lag:
Södertälje, Pia Pren. 28p (8+20)
Haninge, Iveta Koka. 27p (14+13)
AIK, Madeleine Al-Hammami. 13p (9+4)
Uppsala, Jenny Nilsson. 11p (7+4)
Hammarby, Wilma Lindgren. 6p (4+2)
SHK, Ida Isaksson. 7p (3+4)
SDE Hilda Arhammar Pakarinen. 9p (4+5)

Målvakter topp 3
1. Lovisa Berndtsson, Södertälje. 97.44%
2. Sofie Van Dueren, Haninge. 93.29%
3. Nicole Jackson, Södertälje. 92.86%


Fortsättningsserien kommer spelas med de fyra lag från NDHL som inte placerats i Allsvenskan plus två lag från Damtvåan Östra. Dessa lag kommer att spela om fem platser i NDHL 24/25, med reservation för lag som eventuellt kan komma från SDHL.

Vi kommer att följa serierna fortsättningsvis i våra kanaler.