Kampen om Allsvenskan i Östra serien

Östra serien har varit böljande de senaste åren. Topplagen har inte alltid varit givna, mycket beroende på tillgång till spelare. Den här säsongen har Södertälje satsat hårt och värvat in många starka spelare. Södertälje innehar de 6 topplatserna i poängligan i Öst med Hunter Mosher på förstaplatsen. De är så här långt obesegrade och leder tabellen med sju poäng före tvåan Haninge (med en match mer spelad). På tredje plats hittar vi nykomlingen Uppsala och därefter Hammarby. AIK ligger på en femte plats med kan inte avancera till Allsvenskan, vilket betyder nästkommande SHK tävlar om en plats i topp 3 som avancerar. 

AIK och SDE är båda andralag med lag i SDHL vilket betyder att de inte kan gå vidare från grundserien för slutspel mot just högstaligan. Det är alltså fem lag i Östra serien som slåss om tre platser till Allsvenskan och mot slutspel. 
Just nu är det Södertälje, Haninge och Uppsala som är över strecket och med dubbelmöten i serien är det viktigt att vinna alla sina matcher för att gå vidare. I helgen som var vände grundserien och lagen möter nu varandra en gång till innan juluppehållet. 

Teoretiskt sett har alla fem tävlande lag chansen att spela sig till Allsvenskan så det ska minst sagt bli spännande att följa Östra grundserien de sista matcherna. Tabellen haltar något, vissa lag har spelat åtta matcher och några bara 6 matcher. Just nu skiljer det 12 poäng mellan Haninge och SHK men det är fortfarande 12-18 poäng kvar att spela om. 

På söndag spelas tre matcher i serien, Södertälje mot Hammarby och Haninge mot SHK är två helt klart intressanta matcher för fortsättningen. Följ dem på Svenskhockey.tv.

Se all statistik på stats.swehockey